Share

Boronica është një frut egër me prejardhje nga Azia Qendrore dhe Lindore, por është gjithashtu rritur në disa pjesë të Evropës dhe Amerikës. Fruti i egër është i ngjashëm me rrushin, por më i vogël dhe me një sasi më të ulët të sheqerit. Boronica rritet në pemë të egër të quajtura boronicë dhe është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminave, mineraleve dhe antioksidantëve.

Një nga përfitimet më të njohura të boronicës është se ajo është një burim i mirë i antioksidantëve. Antioksidantët ndihmojnë në luftën kundër dëmtimeve që shkaktohen nga radikalet e lira në trup, të cilat mund të shkaktojnë sëmundje kronike si kanceri dhe sëmundjet kardiovaskulare. Boronica gjithashtu përmban vitamina C dhe E, të cilat janë antioksidantë të rëndësishëm, si dhe karotenoide dhe polifenole.

Përveç kësaj, boronica është një burim i mirë i fibrave ushqimore. Fibra është e rëndësishme për shëndetin e zorrëve dhe ndihmon në mbajtjen e trupit të ndjeshëm ndaj glukozës në gjak. Kjo mund të ndihmojë në kontrollin e niveleve të sheqerit në gjak dhe të ndihmojë në parandalimin e diabetit të tipit 2. Përveç kësaj, fibra ndihmon në rregullimin e tretjes dhe mund të ndihmojë në zvogëlimin e kolesterolit të keq në gjak.

Në përgjithësi, boronica është një frut i shëndetshëm dhe i shijshëm që mund të shtohet në ushqimin tuaj për të shtuar një sasi të mirë të vitaminave dhe antioksidantëve. Ju mund ta përdorni atë në pjata të ndryshme si në sallata, smoothie, si dhe në ëmbëlsira. Nëse nuk e keni provuar ende, ju sugjeroj të eksperimentoni me këtë frut të shijshëm dhe të shëndetshëm.